Educatia nutritionala este o strategie utilizata pe scara larga pentru a imbunatati starea nutritionala a femeilor in timpul sarcinii si astfel a preveni complicatiile. O dieta bogata in zahar poate duce la complicatii de sanatate la oricine, dar mai ales in timpul sarcinii. Complicatiile pot fi mult mai mari, iar riscul de a dezvolta boli in viitor creste.
Sarcina este o etapa care este insotita de multe schimbari. Organismul se pregateste sa genereze viata noua si acest lucru provoaca transformari in intregul organism.
Ce se intampla in timpul sarcinii?
Sarcina este o etapa de o importanta vitala, in timpul careia au loc mai multe procese de crestere, adaptare metabolica si pregatire pentru viata extrauterina.
Este o situatie care implica modificari ale concentratiei de glucoza si lipide din plasma mamei si modificari ale concentratiei hormonale, cum este cazul insulinei. De asemenea, iese in evidenta un anumit grad de rezistenta la acest hormon.
Aceasta situatie apare pentru a asigura prezenta glucozei in creierul matern si la fat. Precum si pentru a directiona glucoza catre glanda mamara si a reduce utilizarea acesteia de catre alte organe.
Monitorizarea periodica a unei sarcini este esentiala.
Sarcina si metabolismul zaharului
La unele femei, o modificare a metabolismului carbohidratilor se dezvolta pe parcursul sarcinii. Aceasta alterare se caracterizeaza prin niveluri ridicate ale glicemiei a jeun, mai mari decat valorile normale.
Cand glicemia si insulina a jeun sunt normale sau chiar scazute, dupa consumul de carbohidrati, zaharul din sange creste peste valorile normale. Aceste modificari sunt mai pronuntate in ultima treime a gestatiei.
In timpul sarcinii, asa cum am spus, apare o oarecare rezistenta la insulina . Asa ca, uneori, organismul are nevoie de mai mult din acest hormon pentru a metaboliza glucoza din alimente. Cand mama nu are suficienta insulina sau nu o poti folosi, glucoza se acumuleaza in sange.
Daca reglarea glicemiei in timpul sarcinii nu este corecta din punct de vedere fiziologic, pot aparea modificari care afecteaza grav dezvoltarea fatului , in multe cazuri. Aceste modificari va pot predispune si la diabet mai tarziu in viata.
Dieta bogata in zahar in timpul sarcinii si diabetului
Pe langa cele de mai sus, se poate intampla ca mama sa urmeze o dieta bogata in zahar in timpul sarcinii, ceea ce poate modifica si mai mult aceasta situatie. Deci, poate aparea diabetul gestational, care debuteaza sau este diagnosticat pentru prima data in timpul sarcinii.
Este de obicei o stare tranzitorie in care o femeie insarcinata nu poate produce suficienta insulina sau devine rezistenta la aceasta , situatie care are ca rezultat un nivel ridicat al zaharului din sange.
Diabetul gestational: ce probleme aduce?
Femeile insarcinate cu aceasta alterare au un risc mai mare de a suferi de anumite tulburari, inclusiv urmatoarele tulburari:
- Tulburari hipertensive ale sarcinii
- Boli asociate cu diabetul
- nasteri prin cezariana
In plus, mai multe studii arata ca la 50% dintre pacientii cu diabet gestational, exista un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 in urmatorii 10 ani .
Cum sa mananci in timpul sarcinii?
Primul lucru de retinut este ca o dieta buna este esentiala pentru prevenirea diabetului gestational. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, o dieta sanatoasa in timpul sarcinii este cea care contine cantitati adecvate de energie, proteine, vitamine si minerale.
Pentru a realiza acest lucru, este esential consumul urmatoarelor alimente:
- Legume si fructe
- Carne rosie slaba
- Peste
- Leguminoase
- Fructe uscate
- Cereale integrale
Dieta in timpul sarcinii ar trebui sa se bazeze pe alimente naturale
Nu trebuie sa uitam ca in cazul diabetului, tratamentul consta in monitorizarea zilnica a glicemiei, o alimentatie sanatoasa si exercitii fizice . Daca nivelul zaharului din sange este prea mare, medicul va prescrie medicamentele necesare.
O dieta bogata in zahar in timpul sarcinii nu este recomandata
Educatia si consilierea nutritionala este o strategie utilizata pe scara larga pentru a imbunatati starea nutritionala a femeilor in timpul sarcinii si pentru a preveni complicatiile viitoare.
Strategia se concentreaza in principal pe urmatoarele puncte:
- Imbunatatirea calitatii nutritiei materne tinand cont de cantitatea de alimente consumata
- Promovati cresterea adecvata in greutate printr-o dieta suficienta si echilibrata
Sfaturile medicilor si nutritionistilor adresate femeilor insarcinate cu privire la importanta unei alimentatii sanatoase si sarace in zaharuri sunt importante. De asemenea, activitatea fizica zilnica in timpul sarcinii este esentiala .