In timpul sarcinii, ceea ce este ingerat este la fel de important ca si ceea ce nu este. Exista mai multe alimente pe care femeile insarcinate ar trebui sa le evite, deoarece sunt potential daunatoare pentru sarcina. Exista anumite alimente pe care femeile insarcinate ar trebui sa le evite. Sunt mai multe decat cred multi oameni si mai multe dintre ele sunt incluse intr-o dieta comuna. Este important sa le identifici si sa nu le consumi.
Copilul dobandeste substante nutritive din hrana mamei. Alimentele pe care femeile insarcinate le pot afecta dezvoltarea acestora din urma.
Cel mai mare risc consta in alimentele care sunt mai susceptibile de a adaposti microorganisme capabile sa traverseze placenta. O astfel de situatie ar putea duce la complicatii, precum salmoneloza sau listerioza.
Nutritia in timpul sarcinii
Alimentatia este un aspect fundamental in timpul sarcinii. Cel mai recomandat este ca fiecare masa sa contina cele 5 grupe de alimente si anume:
- Fructe
- Legume
- Cereale
- Proteinele
- Lactate
Legumele ar trebui sa ocupe jumatate din farfurie. La cele de mai sus merita sa adaugati suplimente de vitamine prenatale . In general, consumul de produse cu continut ridicat de zahar, precum si a celor ultraprocesate, ar trebui redus la minimum.
Sunt preferate carnea slaba si grasimile mononesaturate sau polinesaturate, precum uleiul de masline. De asemenea, este indicat sa optezi pentru cereale integrale, acestea fiind mai usor de digerat.
Alimente pe care femeile insarcinate ar trebui sa le evite
Asa cum exista recomandari pentru ceea ce ar trebui sa consume femeile insarcinate, exista si recomandari pentru alimentele pe care femeile insarcinate ar trebui sa le evite. Vom vedea in curand care sunt.
1. Peste cu o cantitate mare de mercur
Desi pestele este o sursa excelenta de proteine si acizi grasi omega-3, unii dintre acestia contin niveluri ridicate de mercur, care poate fi periculos pentru mama si copil. Urmatorii pesti sunt pe lista neagra:
- Ton rosu
- Macrou
- Rechin
- Marin
- Peste-spada
Acesti pesti nu trebuie consumati niciodata cruzi. Acest lucru se datoreaza faptului ca exista riscul transmiterii listeriei. Aceasta bacterie poate infecta organe cheie, cum ar fi creierul si maduva spinarii, precum si fluxul sanguin.
Pestele afumat prezinta si el aceste riscuri.
Tonul rosu poate contine cantitati mari de mercur. Acest metal greu poate traversa placenta si ajunge la fat.
2. Fructe de mare
Printre alimentele pe care femeile insarcinate ar trebui sa le evite se numara toate fructele de mare crude. Produsele precum crevetii, scoici, stridii, scoici si stridii trebuie sa fie intotdeauna consumate bine gatite. Aceste alimente pot transmite anisakis, un parazit care provoaca leziuni digestive grave .
3. Carne slab fierte
Un alt aliment pe care femeile insarcinate ar trebui sa-l evite este carnea insuficient gatita sau prost gatita. Carnea insuficient gatita poate gazdui si parazitul listeria.
In plus, diferite tipuri de carne contin un parazit numit Toxoplasma gondii , care poate provoca toxoplasmoza. Puiul, pe de alta parte, trebuie sa fie intotdeauna complet gatit.
4. Preparate din carne
Exista mai multe preparate din carne care pot contine paraziti sau bacterii. Printre acestea se numara pateurile, puiul umplut, sunca cruda si foie gras.
In aceasta grupa sunt incluse si carnatii, mortadela si salamul. Cel mai bine este sa le eliminati complet din dieta.
5. Alimente nepasteurizate si anumite branzeturi
Printre alimentele pe care femeile insarcinate ar trebui sa le evite se numara si diverse produse lactate. Le este interzis sa bea lapte crud sau oricare dintre derivatii acestuia. Toate produsele lactate consumate ar fi trebuit sa fie pasteurizate, deoarece exista un risc mare de transmitere a microorganismelor daunatoare.
O atentie deosebita trebuie acordata si branzeturilor moi si branzeturilor albastre. Acestea au mai multa umiditate si mai putina aciditate decat branzeturile tari; prin urmare, bacteriile se instaleaza foarte usor acolo. Acestea includ brie, feta, gouda si cheddar.
6. Oua
Ouale crude sau insuficient fierte sunt si ele pe lista alimentelor pe care femeile insarcinate ar trebui sa le evite. Prezinta riscul transmiterii salmonelozei.
Ideal este sa le consumi fierte, cand galbenusul este foarte tare. Anumite preparate pe baza de oua, cum ar fi maioneza de casa, smogul de oua, sosul olandez si aluatul crud, nu sunt potrivite pentru consum.
7. Fii atent la fructe si legume
Fructele si legumele sunt mai mult decat recomandate in timpul sarcinii.
Cu toate acestea, este foarte important sa va asigurati ca sunt spalate bine, altfel exista riscul de a contracta toxoplasmoza . Trebuie evitate toate tipurile de germeni cruzi, deoarece contin adesea bacterii precum E. Colli si Salmonella .
8. Dulciuri, carbohidrati si fast-food
Desi aceste tipuri de alimente nu sunt interzise, este indicat sa le evitati. Acestea contin de obicei un nivel ridicat de zahar sau o multime de grasimi. In plus, acestea sunt produse care promoveaza cresterea in greutate.
9. Cofeina
Cofeina in sine nu este unul dintre alimentele pe care femeile insarcinate ar trebui sa le evite. Cu toate acestea, este foarte important sa va reglati consumul .
Este indicat sa nu bei bauturi cu cofeina in primul trimestru de sarcina. Apoi, pana la maximum 300 de miligrame pe zi, ceea ce este echivalent cu o cana mare.
10. Ceaiuri din plante
Ceaiurile din plante si suplimentele din plante ar trebui evitate in timpul sarcinii. Nu exista nicio dovada ca acestea provoaca rau, dar nu exista nicio dovada ca nu provoaca rau. Exista foarte putine informatii despre acest lucru, asa ca cel mai bine este sa fiti precauti.
11. Alcool
Alcoolul nu poate fi considerat un aliment, dar este important sa il includeti in lista produselor care nu trebuie consumate in timpul sarcinii. Desi raman unele controverse in acest sens, adevarul este ca exista suficiente dovezi ca alcoolul creste riscul de greutate mica la nastere, nastere prematura si avort.
Nicio cantitate de alcool nu este acceptabila in timpul sarcinii. Aceasta substanta poate dauna in continuare fatului.
12. Altele
Alte alimente pe care femeile insarcinate ar trebui sa le evite sunt sandvisurile ambalate, deoarece acestea contin adesea carne, branza si legume insuficient gatite. De asemenea, algele brune sunt contraindicate deoarece pot avea efecte nocive asupra functiei tiroidei a mamei.
Algele verzi trebuie consumate cu moderatie.
Ai grija de alimentatia ta in timpul sarcinii
Alimentele pe care femeile insarcinate ar trebui sa le evite, in general, sunt cele care nu sunt gatite sau igienizate corespunzator. Alimentatia este o cale de transmitere a agentilor biologici nocivi, care ar putea afecta sarcina.
De asemenea, este foarte important sa urmati masurile de igiena corecte, cum ar fi spalarea mainilor inainte de a manca si mentinerea curata a ustensilelor de bucatarie. De asemenea, depozitati alimentele in mod corespunzator si nu amestecati alimente crude cu alimente gatite.