Beneficiile consumului de ovaz in timpul alaptarii
Consumul de ovaz in timpul alaptarii ar putea fi recomandat pentru a creste productia de lapte matern. Desi nu exista dovezi solide in acest sens, adevarul este ca expertii promoveaza includerea lui in dieta. In plus, vorbim despre un produs care are mai multe beneficii pentru sanatate, datorita aportului sau de carbohidrati complecsi si fibre solubile de inalta calitate.
Inainte de a incepe, trebuie subliniat ca in timpul alaptarii alimentatia trebuie totusi introdusa cu grija. Nu exista atat de multe pericole ca in timpul sarcinii, dar este totusi esential sa eviti toxinele si metalele grele care pot trece in laptele matern.
De asemenea, calitatea dietei mamei ar determina, intr-o anumita masura, valoarea nutritiva a laptelui.
Consumati ovaz pentru a produce mai mult lapte matern
Exista o teorie conform careia consumul regulat de ovaz ar putea creste productia de lapte matern , de aceea prezenta acestuia in dieta este recomandata. Alaptarea in primul an de viata a aratat un numar mare de beneficii pentru sanatatea copilului pe termen mediu.
Orzul ar putea avea, de asemenea, un efect similar asupra productiei de lapte, asa ca ar putea fi combinat cu ovaz pentru a maximiza beneficiile. De fapt, este obisnuit ca multe tari din America sa consume ambele produse in cantitati mari dupa nastere.
Desi, asa cum am mentionat, nu exista dovezi stiintifice solide care sa sustina acest lucru.
Se spune ca orzul are un efect similar cu ovazul in stimularea productiei de lapte, motiv pentru care cele doua boabe pot fi combinate in preparate sanatoase pentru mamele care alapteaza.
Alte beneficii ale ovazului
Ovazul are un efect benefic asupra microbiotei intestinale. Contine beta-glucani, fibre care servesc drept substrat energetic pentru bacteriile care locuiesc in tractul digestiv.
Sunt considerate prebiotice si ajuta la mentinerea densitatii si diversitatii microorganismelor pe termen mediu. Acest lucru este evidentiat de cercetarile publicate in revista Gut Microbes .
Cu toate acestea, pentru a obtine beneficii maxime, prezenta alimentelor fermentate trebuie garantata si in alimentatie. Produsele lactate, precum iaurtul sau chefirul din lapte, sunt cea mai buna alternativa.
Te-ar putea interesa si: De ce nu este recomandata dieta vegana in timpul alaptarii?Acestea concentreaza probiotice, bacterii vii capabile sa colonizeze selectiv tractul digestiv. Consumul regulat este capabil sa previna multe patologii inflamatorii care afecteaza intestinul, asa cum demonstreaza acest studiu.
Cum sa prepari fulgi de ovaz pentru a-si maximiza efectele pozitive?
Cel mai bun mod de a prepara fulgi de ovaz este sub forma de terci. Desigur, pot fi adaugate ca atare in anumite bauturi, cum ar fi laptele sau cafeaua, dar caracteristicile lor organoleptice vor fi mult mai bune cu o gatire prealabila.
In plus, unii autori recomanda gatirea acestui aliment pentru a inmuia putin fibrele si a le imbunatati digestibilitatea, inactivand astfel anumiti antinutrienti prezenti care ar limita absorbtia compusilor bioactivi.
Pentru a pregati terciul, pur si simplu incalziti un pahar de lapte intr-o cratita. Se adauga apoi 3 sau 4 linguri de fulgi de ovaz si se amesteca la foc mediu, fara a lasa sa fiarba, pana se ingroasa amestecul.
Puteti adauga apoi condimente sau ingrediente. Una dintre cele mai bune alternative este sa incorporezi pudra de cacao, nuci si fructe zdrobite. Veti obtine astfel un aport nutritional optim si o masa completa de care sa va bucurati la micul dejun sau o gustare.
De asemenea, se poate face paine cu ovaz, clatite, fursecuri si multe alte retete de copt. Fiecare dintre aceste preparate va va ajuta sa va imbunatatiti aportul zilnic de fibre.
Ovazul este un ingredient care poate fi preparat in diferite moduri.
Ovaz in timpul alaptarii
Consumul de ovaz in timpul alaptarii genereaza anumite beneficii pentru sanatatea mamei. Este posibil ca sinteza laptelui matern sa creasca, ceea ce va afecta pozitiv sanatatea bebelusului. Este una dintre cerealele care ar trebui sa apara preferential in alimentatie, deoarece este de o calitate mult mai buna decat graul sau porumbul.
In cele din urma, trebuie sa retineti ca o atentie deosebita trebuie acordata dietei in general pe toata perioada de lactatie. Este intotdeauna esential sa evitati substantele toxice, precum alcoolul, si sa moderati consumul de alte substante, precum cofeina.