Mai intai galbenusul unei jumatati de ou, apoi intregul, apoi albusul, sau a fost invers? Cand bebelusul nostru are 6 luni si mergem la un control la centrul de sanatate, suntem sfatuiti cu privire la introducerea alimentelor.
Este obisnuit sa primim o foaie, sau mai multe care se dau la varste diferite, cu alimentele pe care ar trebui sa le introducem in fiecare moment din acea zi pana cand copilul nostru implineste un an sau chiar mai mult.
Pana acum cativa ani, hrana era stabilita de luni de zile, astfel incat la inceput se puteau da foarte putine, iar pe masura ce bebelusul crestea se adaugau ingrediente noi. Motivul pentru care s-a facut aceasta introducere in acest fel a fost pentru ca s-a crezut ca alimentele considerate mai alergene ar trebui introduse cat mai tarziu pentru a preveni alergiile.
Ne-am inselat: alergeni obisnuiti, cu cat mai repede, cu atat mai bine
Dovezile stiintifice actuale ne spun ca amanarea introducerii alimentelor potential alergice nu reduce frecventa alergiilor, dar ar putea chiar creste riscul de alergie si atopie.
Cele mai actuale studii sugereaza, de asemenea, ca toleranta la alimente ar trebui mediata de o expunere timpurie care ajuta sistemul imunitar al celor mici sa regleze proteinele care ar putea actiona ca posibili alergeni.
Din acest motiv, entitatile de referinta precum AAP, EAACI, ESPGHAN si EFSA recunosc ca NU exista dovezi care sa justifice amanarea introducerii alimentelor recunoscute ca alergeni comuni in scopul prevenirii alergiilor.
Stim acum ca anumite alimente precum ouale si alunele ar trebui introduse cat mai curand posibil , deoarece s-a dovedit ca introducerea acestor alimente in primele luni de hranire complementara ar putea preveni aparitia alergiilor la acestea.
Deci, ce ordine urmez pentru a introduce mancarea copilului meu?
Ei bine, cea pe care o considerati cel mai bine sau cea care vi se potriveste cel mai bine, desi oul si arahida ar fi convenabil sa le oferiti cat mai curand, cu atat mai bine. Pentru restul, este important sa tineti cont de cateva intrebari :
- Cand introducem un aliment nou trebuie sa-l oferim la pranz si nu la cina, pentru ca daca copilul ar avea o reactie la mancarea mentionata, am putea dormi si nu ne dam seama.
- Asteptati cel putin cateva zile sau trei inainte de a reintroduce un alt aliment potential alergen. Referitor la asta, nu exista un consens clar cu privire la cat sa astepte, unii recomanda sa astepti trei-cinci zile in timp ce cel mic incearca noua mancare, unii spun ca una este suficienta, asa ca a ramane cu un punct intermediar are sens . De exemplu, asteptarea a doua-trei zile pentru a fi sigur ca alimentul introdus nu provoaca niciun tip de reactie, sau asteptarea mai multor zile daca exista antecedente de alergii in familie pentru acele alimente care provoaca mai multe alergii.
Utilitatea acestui lucru este de a putea identifica alimentele care provoaca o reactie alergica in cazul in care unele alimente noi o provoaca. Acesta este singurul motiv.
Trebuie sa astepti mereu 2 sau 3 zile cu alimente noi?
Nu ar avea prea mult sens sa asteptam de fiecare data cand introducem un aliment care in mod normal nu provoaca alergii, intrucat ar dura mult timp pentru a avea o dieta variata si pentru a putea face retete apetisante cu mai multe ingrediente.
Cu toate acestea, ar fi convenabil, dupa cum spun, sa asteptati acele 2-3 zile cu acele alimente potential alergene. Unele dintre alimentele care provoaca cel mai adesea alergii sunt: ouale, laptele de vaca, pestele, crustaceele, nucile, susanul, soia, leguminoasele, graul, telina, mustarul si rosiile. In ceea ce priveste fructele: piersici (coaja), kiwi, papaya, pepene galben, avocado, banana, capsuni si zmeura.
Deci, incep cu mancarea pe care o prefer?
Unul dintre obiectivele inceperii hranirii complementare este de a adauga nutrienti in dieta bebelusului dvs. de care acesta incepe sa aiba nevoie in cantitati pe care laptele matern singur nu le poate oferi.
Bebelusii se nasc cu rezerve de fier care dupa 6 luni ar putea incepe sa fie rare. Prin urmare, este logic sa incepeti sa introduceti alimente bogate in fier cat mai curand posibil pentru a compensa aceste deficiente cat mai curand posibil.
Pe baza acestui fapt, nu este nerezonabil sa ne gandim la introducerea cat mai curand posibil de pui, carne, peste si leguminoase (alimente bogate in fier), imbinate intotdeauna cu legume pentru a favoriza absorbtia acestuia.
Asa ca daca ti-au dat una dintre acele fotocopii de foi de fotocopiere care inca se livreaza in multe locuri, cu o lista de alimente de luni de zile, uita-o si incepe sa introduci alimentele conform cu ceea ce prepari de obicei acasa , tinand cont de faptul ca mai devreme intri in acele alimente bogate in fier , mai bine decat mai bine.