Importanta educarii copiilor cu privire la obiceiurile alimentare
De la varsta scolara incep sa se creeze obiceiuri alimentare, asa ca este important sa educam copiii cu privire la o dieta echilibrata si sanatoasa. Recomandarile de baza sunt sa le furnizeze alimente din fiecare grupa de nutrienti si sa controleze aportul de grasimi cauzat de consumul excesiv de produse de patiserie care cresc nivelul de colesterol la scolari.
Nutritie si copii
O dieta buna pentru copii se bazeaza pe aceleasi principii ca si cea a unui adult. La orice varsta, organismul are nevoie de vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi pentru a functiona corect. Cu toate acestea, copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti, in functie de varsta lor.
Este foarte important ca parintii sa fie constienti de importanta alimentatiei in cresterea copiilor si sa incerce sa-i educe inca de la o varsta frageda despre alimentatia adecvata. Copiii isi urmeaza exemplul parintilor atunci cand vine vorba de nutritie (excesul de greutate este frecvent in randul copiilor ai caror parinti sunt obezi). Asta nu inseamna ca nu pot manca niciodata o pizza, un hamburger, dulciuri sau ciocolata, dar consumul lor ar trebui redus la un consum ocazional si moderat.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda in special limitarea consumului de alimente si bauturi cu continut ridicat de zahar precum bauturi racoritoare, dulciuri etc. si inlocuiti gustarile dulci cu bucati de fructe si legume crude.
Micul dejun, esential pentru a incepe bine ziua
Trebuie sa ne amintim ca micul dejun este prima masa a zilei, deoarece intrerupe „postul” noptii. Trebuie sa ofere organismului toti nutrientii si energia de care are nevoie pentru a incepe ziua in forma excelenta.
Prin urmare, este recomandat ca copiii sa ia un mic dejun complet in fiecare zi inainte de a merge la scoala. Sari peste micul dejun si asteptarea „pranzului” de la mijlocul diminetii inseamna ca se scade o masa importanta pe zi.
Micul dejun si restul meselor zilei trebuie sa fie variate, astfel incat sa poata fi obtinute toti nutrientii furnizati de dieta si necesari organismului.
Principii de urmat pentru o alimentatie sanatoasa la copii
Este esential ca copiii sa manance zilnic fructe si legume ca sursa de vitamine, minerale si fibre pentru a asigura o nutritie buna.
Recomandarile OMS si Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO) indica faptul ca ar trebui sa consumati in jur de 400 de grame de fructe si legume pe zi. Aceasta ar reprezenta, pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 2 ani, aproximativ trei portii pe zi, iar pentru copiii peste 2 ani, aproximativ cinci portii pe zi. In timp ce copiii peste 4 ani, precum si adolescentii, ar trebui sa ia fructe si legume in cantitati mari.
Te-ar putea interesa si: 5 indrumari ale Mariei Montessori pentru parinti privind educatia copiilorNu trebuie sa uitam ca copiii au nevoi speciale pe masura ce cresc si ca corpul lor are nevoie de energie. Cand vorbim despre surse de energie, nu putem uita carbohidratii sau cerealele , care trebuie sa fie abundente in alimentatia noastra. Este recomandat sa le includeti mai ales in rutina copiilor care fac mult sport, de exemplu luand alimente precum paine, orez sau paste inainte de orice activitate sportiva.
Obezitate infantila
In ultimii ani, alimentatia scolara in tarile dezvoltate s-a schimbat semnificativ. Cresterea zaharurilor rafinate a dus la scaderea consumului de cereale, legume si fructe. Acesta este motivul pentru care au crescut cazurile de obezitate si exces de greutate in randul copiilor.
Cand excesul de greutate apare la o varsta frageda, probabilitatea ca acesta sa continue pana la varsta adulta este mai mare. Consultarea unui dietetician sau nutritionist poate fi o optiune buna pentru a-i invata pe copii sa mentina obiceiuri alimentare sanatoase.
Deci... ce ar trebui sa manance copiii?
- Proteine . Se gaseste in peste, carne slaba de vita si pasare, oua, mazare, produse din soia si nuci si seminte nesarate.
- Fructe. Este recomandat sa il includeti in fiecare zi ca mic dejun, gustare sau gustare la scoala si sa evitati sucurile de fructe ambalate datorita continutului ridicat de zahar.
- Legume . Adaugati legume la mesele principale, chiar daca este o cantitate mica, asigurandu-va ca sunt luate zilnic.
- Cereale . Alege cereale integrale, cum ar fi paine integrala, ovaz, floricele de porumb, quinoa sau orez brun sau salbatic. Limitati-va consumul de cereale rafinate, cum ar fi painea alba, pastele si orezul.
- Lactate . Sunt recomandate produsele lactate cu continut scazut de grasimi precum laptele, iaurtul sau branza.
- Evitati produsele ultraprocesate sau ambalate si zaharurile adaugate . Alimente bogate in grasimi saturate, cum ar fi untul, untura, branza sau inghetata.