Care sunt simptomele unei alergii alimentare la copii? Se pot preveni?

- Copiii sunt cei mai expusi riscului de a avea o alergie alimentara
- Pot sa dispara alergiile alimentare?
- Principalii alergeni
- Simptomele unei alergii alimentare
- Anafilaxie (reactie alergica severa)
- Ce sa faci daca un copil a mancat un aliment la care este alergic?
- Ce sa faci daca ai o suspiciune de alergie alimentara?
- Alergiile si introducerea alimentelor complementare
- Precautii de luat la introducerea alimentelor
- Reactie de contact iritanta
- Cum sa previi o reactie alergica?
- Ce este terapia de desensibilizare orala?
O alergie alimentara este o reactie exagerata a sistemului imunitar la o proteina alimentara (alergen) care este in mod normal inofensiva, dar pe care organismul o recunoaste ca fiind o amenintare. Vorbim de o reactie alergica mediata de anticorpi IgE atunci cand alimentele declanseaza o reactie imediata, in general in decurs de 30 de minute de la expunere, prin eliberarea diferitelor substante determinand simptome care pot afecta mai multe organe.
Se estimeaza ca 6% dintre bebelusi si 3% dintre copii au alergii alimentare. Orice aliment poate provoca o reactie alergica. Alergia la lapte este cea mai frecventa si afecteaza aproximativ 2,5% dintre copiii mici. Majoritatea dintre ei isi vor vedea alergia la lapte disparand inainte de varsta de 5 ani. Alergia la arahide afecteaza 1 pana la 2% dintre copii mici.
Copiii sunt cei mai expusi riscului de a avea o alergie alimentara
Copiii cel mai probabil sa aiba o alergie alimentara sunt cei care:
- aveti deja o alergie alimentara;
- aveti eczeme severe, astm sau rinita alergica (febra fanului);
- au antecedente familiale de atopie, cum ar fi alergie alimentara, astm, rinita alergica sau eczeme.
Pot sa dispara alergiile alimentare?
In majoritatea cazurilor, alergia alimentara va disparea inainte de varsta de 5 pana la 7 ani. Pentru anumiti alergeni, inclusiv lapte si oua, pana la 80% dintre copii vor fi atat de norocosi.
Principalii alergeni
Cercetarile medicale indica faptul ca peste 160 de alergeni diferiti pot provoca anafilaxie (reactie alergica severa). In Canada, urmatoarele 10 alimente sunt considerate alergeni responsabili de aproape 90% din reactiile alergice severe:
- lapte de vaca
- oua
- arahide
- nuca
- fructe de mare
(crustacee si moluste) - Pesti
- seminte de susan
- mustar
- soia
- grau
Simptomele unei alergii alimentare
Simptomele asociate cu o alergie alimentara mediata de anticorpi IgE apar in cateva minute, maxim o ora, dupa ce copilul mananca alergenul. O reactie alergica poate aparea in diferite parti ale corpului.
Cele mai frecvente simptome sunt:
- urticarie, pete rosii umflate, mancarime;
- schimbarea vocii sau a sunetului plansului;
- iritabilitate;
- schimbare rapida a starii generale;
- varsaturi cu proiectil, diaree recurenta;
- tuse;
- respiratie dificila;
- umflarea buzelor, limbii si gatului.
Anafilaxie (reactie alergica severa)
Anumite simptome pot indica faptul ca copilul dumneavoastra are anafilaxie (reactie alergica severa). De exemplu :
- starea lui generala se schimba rapid si semnificativ (de exemplu: iritabilitate, somnolenta, pierderea cunostintei);
- i se umfla buzele (uneori o limba umflata, dar mai rar la copii);
- respira greu;
- El vomita.
La primul semn de reactie alergica severa, utilizati un auto-injector de epinefrina (de exemplu, EpiPen® sau Allerject®) daca copilul dumneavoastra are unul si apoi sunati la 911. Daca nu aveti un auto-injector de epinefrina, suna imediat 911.
Ce sa faci daca un copil a mancat un aliment la care este alergic?
Copilul dumneavoastra poate avea unul sau mai multe simptome dupa ce a ingerat un aliment la care este alergic. Ar trebui sa va monitorizati cu atentie simptomele, chiar daca acestea par usoare la inceput, deoarece situatia poate progresa si se poate agrava.
Desi se recomanda utilizarea unui auto-injector de epinefrina (de exemplu, EpiPen® sau Allerject®) in prezenta unei reactii alergice grave, nu trebuie sa asteptati sa apara un simptom grav inainte de a-l injecta. Daca copilul dumneavoastra are o combinatie de simptome usoare, cel mai bine este sa va injectati rapid auto-injectorul si sa sunati la 911.

Ce sa faci daca ai o suspiciune de alergie alimentara?
Daca credeti ca copilul dumneavoastra a avut o reactie alergica la un aliment, este important sa consultati un profesionist din domeniul sanatatii pentru un diagnostic.
Pentru a confirma prezenta sau absenta alergiilor, un alergolog va efectua teste cutanate copilului dumneavoastra. In timpul acestor teste, se va face o foarte mica zgarietura pe pielea copilului dumneavoastra si acolo va fi plasata o picatura de alergen. Un test de sange poate fi, de asemenea, necesar pentru monitorizare prin testarea anticorpilor IgE.
Daca alergia este confirmata, medicul va stabili apoi un plan de actiune de urgenta. Acest plan trebuie comunicat gradinitei sau scolii copilului dumneavoastra.
In functie de evolutia alergiei, medicul poate sugera in cele din urma un test de provocare. Realizat intotdeauna sub supraveghere medicala, acest test consta in a pune copilul sa manance cantitati mici de alergeni la intervale de aproximativ 20 de minute, crescand treptat doza. Daca testul de provocare este concludent si reusit, copilul va putea consuma alimentele testate. De asemenea, ar trebui sa o faca in mod regulat pentru a-si mentine toleranta fata de aceasta.
Alergiile si introducerea alimentelor complementare
Contrar a ceea ce s-a recomandat de mult timp, amanarea introducerii anumitor alimente peste 6 luni nu ar preveni aparitia alergiilor. Intr-adevar, nu exista dovezi stiintifice care sa demonstreze ca introducerea tarzie a alimentelor alergene ar proteja copilul impotriva alergiilor. Dimpotriva, ar putea chiar creste riscul.
Societatea Canadiana de Pediatrie si Societatea Canadiana de Alergie si Imunologie Clinica recomanda, de asemenea, introducerea alimentelor alergene solide copiilor cu risc crescut de alergie alimentara (de exemplu, cei care au parinti, frati sau surori cu alergii, astm sau eczeme) in jurul varstei de 6 luni. , dar nu inainte de varsta de 4 luni.
Astfel, Societatea Canadiana de Pediatrie, Dietistii Canadei, Allergies Quebec si ghidul Living Better with Our Child nu mai recomanda asteptarea pana la o anumita varsta pentru a introduce un aliment alergenic, de exemplu pestele sau albusul de ou. Aceasta recomandare este valabila si pentru copiii care sunt expusi riscului de a dezvolta alergii. Parintii acestor copii ar trebui, insa, sa discute situatia cu medicul lor pentru a sti cum sa reactioneze in cazul unei probleme si astfel sa fie linistiti.
In plus, cele mai recente studii recomanda introducerea alunelor devreme, in jurul varstei de 6 luni, la sugarii cu risc crescut de alergii alimentare. In functie de varsta bebelusului, aceasta poate lua forma pudra de arahide sau unt de arahide diluat. Pentru ca procedura de urmat, idealul este sa discutati cu medicul dumneavoastra.
Precautii de luat la introducerea alimentelor
- Cand bebelusul incepe sa manance alimente solide, asigurati-va ca introduceti un singur aliment alergenic la un moment dat. Nu este nevoie sa asteptati cateva zile inainte de a-i oferi un nou aliment alergenic. Ii poti oferi unul nou in fiecare zi. Incepeti cu o cantitate mica. Daca copilul tau mananca piureuri, da-i 5 ml din noua mancare. Apoi creste treptat cantitatea.
- Evita, la inceput, sa ii oferi alimente preparate care contin mai multi alergeni (ex. briose sau batoane granola care pot contine lapte, oua, nuci etc.). Astfel, daca copilul dumneavoastra are simptome de alergie, veti putea afla cauza.
- Notati alimentele alergene servite bebelusului dumneavoastra si cantitatea data, astfel incat sa puteti raporta acest lucru medicului alergolog, daca este necesar.
- Odata ce noua hrana alergena este introdusa si bine tolerata de copilul dumneavoastra, continuati sa-l dati de cateva ori pe saptamana pentru a mentine toleranta.
- Evitati sa oferiti bebelusului o hrana cruda atunci cand o mananca pentru prima data. Gatitul reduce efectul alergen al alimentelor.
Reactie de contact iritanta
Reactiile iritante apar uneori la contactul cu un iritant, cum ar fi alimente acide (rosii, ananas, citrice), alimente condimentate sau otetate care pot provoca roseata in jurul gurii si pe obraji. Aceasta zona de pe fata este deosebit de vulnerabila la contactul direct, mai ales daca pielea este uscata. Acest tip de reactie iritativa nu este de origine alergica, mai ales daca nu o insotesc alte simptome.

Bebelusii cu tenul deschis, mai ales daca pielea lor este sensibila si usor reactiva, cu sau fara eczema, cu par blond sau roscat si ochi albastri sau verzi sunt mai predispusi sa prezinte reactii de contact iritante.
Cum sa previi o reactie alergica?
Daca copilul dumneavoastra are o alergie alimentara, pastrati intotdeauna un auto-injector de epinefrina (de exemplu: EpiPen® sau Allerject®) si aflati cum sa il utilizati. Daca copilul tau este mai mare, invata-l cum sa-l foloseasca si subliniaza importanta de a-l avea mereu la indemana.
- Invata sa citesti etichetele nutritionale si listele de ingrediente de pe ambalaje pentru a evita, chiar si in urme, alimentele la care copilul tau este alergic. Site-ul web Allergies Quebec ofera liste care contin denumiri posibile ale diferitilor alergeni. Daca aveti indoieli, contactati producatorul ale carui date de contact se gasesc pe ambalaj.
- Cand mananci departe de casa, afla lista ingredientelor alimentelor servite. Nu oferiti aceste alimente copilului dumneavoastra daca aveti indoieli.
- Spuneti gradinii sau scolii copilului dumneavoastra despre alergiile sale.
- Puneti copilul sa poarte o bratara de identificare de tip Allerbling® sau MedicAlert® pentru a informa persoanele care ii ingrijesc despre alergiile lor in cazul anafilaxiei.
Ce este terapia de desensibilizare orala?
Terapia de desensibilizare orala a fost dezvoltata din 2017 ca parte a unui proiect pilot la CHU Sainte-Justine. Acum este oferit in alta parte, inclusiv in Sherbrooke, Chicoutimi si in curand in Quebec. Aceasta terapie este oferita si la Spitalul de Copii din Montreal, ca parte a unui proiect de cercetare pentru alergiile la laptele de vaca, oua si alune.
Aceasta terapie de desensibilizare orala este un tratament pe termen lung (3 pana la 5 ani) care are ca scop desensibilizarea copiilor sau sa le ofere o toleranta mai mare la un alergen. Acest tratament presupune administrarea de doze mici de alergen in fiecare zi pe o perioada prelungita. Cantitatea de alergeni consumati creste putin cate putin respectand pragul de toleranta al fiecarui copil. Protocolul de tratament este adaptat in functie de severitatea alergiei alimentare.
Cu toate acestea, tratamentul este considerat solicitant deoarece implica vizite frecvente la clinica precum si riscul de reactii alergice. Cu toate acestea, persoanele care sufera de alergii a caror calitate a vietii este afectata ar putea gasi beneficii.
Aceasta terapie recenta de desensibilizare a avut succes pentru diversi alergeni, cum ar fi laptele de vaca, oua, alune, nuci, susan, soia si peste. Copiii cu alergii alimentare multiple pot fi, de asemenea, tratati.
Medicul alergolog si parintii pot face cererea in comun la clinicile de imunoterapie orala (CITO). Cu toate acestea, listele de asteptare sunt lungi.